Sådan udskifter du dit toilet

Indhold: 

 

Fremgangsmåden for at udskifte et toilet er forskellig alt efter, om du vælger at udskifte et gulvstående toilet, udskifte et væghængt toilet, eller om du vælger at skifte fra gulvstående toilet til en væghængt model. Læs med her og find ud af, hvordan du gør og hvad du skal tage højde for i processen.  

Inden man går i gang med at udskifte toilettet på sit badeværelse, kan det være en rigtig god ide at rådføre sig med en VVS-installatør. 

 

Udskiftning af gulvstående toilet

Hvis du vil udskifte et gulvstående toilet, er der en række ting du skal tage højde for.  

Ifö gulvstående toiletter 

Valg af model

Er dit eksisterende toilet skruet fast i gulvet, kan det være en god ide at vælge et toilet hvor skruehullerne er placeret samme måed som på dit eksisterende. Det gør, at du slipper du for at bore nye huller til toilettet. Det kan være en udfordring at bore nye huller, hvis du f.eks. har gulvvarme i badeværelset.

En anden ting du skal være opmærksom på, er om dit eksisterende wc har P-lås eller S-lås. Vandlåsens udformning har betydning for om afløbet løber ned i gulvet eller ind i væggen. Så vil du undgå at omlægge husets rørføring, skal du vælge et toilet der passer til den eksisterende rørføring.   

Skruer eller lim

Der er to muligheder når toilettet skal monteres på gulvet, nemlig skruer og lim.   

 

Limning af gulvstående toiletter

Fordele ved at lime toilettet fast:

  • Du slipper for at bore huller   
  • En fordel, hvis du har gulvvarme   
  • Overgangen mellem toilet og gulv er lukket af for snavs   

 

 

Skrue toilettet fast

Er dit eksisterende toilet skruet fast, kan det lette installationsprocessen, hvis du vælger et nyt med de samme mål, så du kan genbruge skruehullerne. Dette er noget, vi har gjort meget ud af at sikre os hos Ifö.  

Hvordan skifter jeg et væghængt toilet?

Lige meget om du skal skifte fra en gulvstående model eller du skal udskifte dit væghængte toilet, er det en god ide at rådføre sig med en autoriseret VVS-installatør.    

 

Ifö væghængte toiletter

Fra gulvstående til væghængt toilet

Vælger du at skifte fra gulvstående til væghængt toilet, skal der tages højde for at cisternen og installationsmodulet, der skal holde toiletkummen, skal bygges ind i væggen. Er der ikke plads i den eksisterende væg, skal der bygges en kasse eller ekstra væg ud fra badeværelsets eksisterende væg. Det kræver et hulrum på ca. 20 cm i dybden.    

Hos Ifö anbefaler vi, at du vælger et Geberits Duofix indbygningsmodul, hvis du skal installere et væghængt toilet.   

Udskiftning af væghængt toilet

Hvis du ønsker at udskifte dit væghængte toilet til en anden model, er det en forholdsvis nem proces. Er dit eksisterende toilet fra Ifö kan du nemt skifte til en anden Ifö model da vores monteringshuller i toiletskålen har samme afstand.    

Hvor meget plads har jeg brug for til montering af væghængt toilet?

Når man installerer og monterer et væghængt toilet, skal der tages højde for pladsen i rummet. Både i forhold til om der er plads til toilet og cisternekasse, men også så man har komfort til at bevæge sig rundt om toilettet.   

Som tommelfingerregel skal du beregne minimum 80 cm foran og ved siden af toilettet.

Når du installerer et væghængt toilet, skal du også have plads til selve cisternekassen (16-20 cm) og hængeskålen. Ifö standard hængeskåle varierer i dybden fra 49 –53 cm.  

Må man selv skifte toilet?

Som hovedregel må du montere et toilet, hvis det har samme tilslutningstype, som det du påtænker at fjerne. Det vil sige, at du ikke selv må lave nye VVS-installationer og tilslutte gulvafløb. Det skal udføres af en autoriseret VVS-installatør. Tag kontakt til din lokale installatør inden du går i gang.   

Vælger du selv at afmontere dit eksisterende toilet, skal du huske at lukke for vandet og tømme cisternen.