Effektiv rengøring af badeværelset

Rengøring af badeværelset handler først og fremmest om hygiejne. Det handler dog også om at vedligeholde dit badeværelse og dine sanitære produkter, så de ser pæne og rene ud hver dag. Korrekt rengøring med det rigtige rengøringsmiddel hjælper med at øge holdbarheden på dit badeværelse.

Hvordan, de forskellige områder af badeværelset skal rengøres, afhænger af, hvilket materiale produktet eller møblet er lavet af. Læs videre og få den bedste guide til at rengøre hele dit badeværelse.

Hvad er det mest rengøringsvenlige badeværelsesmateriale?

For at gøre rengøringen på dit badeværelse nemmere er det vigtigt at undersøge, hvilke materialer dine badeværelsesprodukter er lavet af. Alle Ifö’s sanitetsprodukter er lavet af porcelæn af én simpel grund: rengøringsvenlighed.

Alle porcelænsprodukter som toiletter og håndvaske fra Ifö er glaseret med en unik glasur, der lukker de mikroskopiske porer i porcelænet. Glasuren gør det således sværere for bakterier, snavs og kalk at sætte sig fast og gør således også rengøringen nemmere. Vi kalder glasuren Ifö Clean.

Er du i tvivl, om dit porcelæn har fået revner, ridser eller er krakeleret? Se forskellen her  (302 KB)


Hvad er Ifö Clean?

Ifö Clean er en speciel glasur, der lukker de må huller og porer, der kan være i keramikken, så skidtet ikke sætter sig fast. Glasuren er nem at rengøre og er nu standard på alle Ifö's toiletter og håndvaske. Ifö Clean giver dit toilet en meget slidstærk og glat overflade, som gør det svært for kalk og skidt at sætte sig fast. Det betyder, at toilettet bliver nemmere at rengøre.

Rengøring af toilet

Toiletter er lavet af porcelæn. For at holde porcelænet i toilettet rent og skinnende er det nødvendigt at rengøre det jævnligt. Ifö anbefaler mindst én gang om ugen.

Tør ydersiden af toilettet af med universelt rengøringsmiddel. Hvis du har et aftageligt toiletsæde, så fjern det, så du nemt kan rengøre resten af toilettets overflade.

Indersiden af toilettet rengøres bedst ved at skubbe vandet ud af toiletskålen med toiletbørsten, så vandniveauet mindskes. Hæld toiletrens eller et andet syreholdigt rengøringsmiddel med en pH-værdi på 2-3 i toiletskålen og lad det sidde i 10-15 minutter. Rengør derefter med en børste eller en skurresvamp.

Hvis toilettet har meget kalk, kan det være nødvendigt at lade rengøringsmidlet sidde i længere tid eller at bruge stærkere rengøringsmiddel som citronsyre.

Er du i tvivl om fejl i glasuren pga. ru overflade? Læs mere her om, hvorfor overfladen er ru  (184 KB)

Rengøring af toiletsæde og skylleknap

Toiletsædet og skylleknappen rengøres sammen med den udvendige side af toilettet med et universelt ikke-syreholdigt rengøringsmiddel. Skylleknappen er ofte lavet af hård plastik, som ikke tåler syre. For at færdiggøre rengøringen af toiletsædet kan det være nødvendigt at tørre det over med en tør klud, så der ikke sidder rester af sæbe efter rengøringen.

Rengøring af håndvask

Håndvasken i badeværelset er oftest lavet af porcelæn ligesom dit toilet og skal derfor rengøres på samme måde som den udvendige del af toilettet. Håndvasken skal rengøres med et universelt rengøringsmiddel.

Hvis der er kalkaflejring, fedt eller skidt, som er svært at få af, kan det være nødvendigt at bruge et syreholdigt rengøringsmiddel med en pH-værdi på 2-3, der kan fjerne kalk. Påfør rengøringsmidlet og lad det sidde i 10-15 minutter. Hvis det er nødvendigt, så skrub med en blød svamp og rens med vand. Ifö anbefaler rengøring én gang om ugen.

Rengøring af porcelænsoverflader på badeværelset

Fælles for rengøring af sanitære porcelæns produkter er at undgå rengøringsprodukter, der kan ridse eller på anden måde ødelægge porcelænsoverfladen.

Skulle det ske, at dit toilet eller din håndvask får sorte ridser fra eksempelvis et ur, en ring eller en toiletbørste med metalhåndtag, er det muligt at fjerne disse ridser med et keramisk viskelæder (Ifö artikelnummer z96720), som du kan finde i de fleste byggemarkeder.

Rengøring af badekar

Badekar kan være lavet af forskellige materialer og disse overfalder afgør, hvordan badekarret skal rengøres.

Rengøring af emaljeret badekar

Emaljerede stål badekar er nemme at rengøre. Du skal bruge rengøringsmiddel, der ikke indeholder syre. Det kan være et universelt rengøringsmiddel eller almindeligt opvaskemiddel.

  • Påfør rengøringsmidlet med en blød børste, svamp eller mikrofiber klud
  • Skyl efter med vand
  • Tør badekarret tørt med en klud for at undgå misfarvning og kalk

Rengøring af akryl badekar

For akryl badekar gælder de samme anbefalinger til rengøring som ved emaljerede badekar. Overfladen skal rengøres med universel rengøringsmiddel eller almindelig opvaskemiddel, og man skal undgå at bruge stærke syre eller basiske rengøringsmidler.

Kalk i badekarret

Hvis der opstår kalk eller kalkaflejringer i badekarret fra eksempelvis en dryppende hane, er det vigtigt at finde et rengøringsmiddel uden syre og klorin, da badekarrets overflade ikke tåler dette. Rengøringsmidler uden syre er at foretrække til at fjerne kalk fra badekarret.

Ligeledes skal du undgå at bruge skurepulver eller sulfo på et emaljeret badekar, da det kan blive ridset eller ætset. Hvis overfladen på dit gamle emaljerede badekar er blevet så ridset, at det skal udskiftes, bør du overveje at skifte til en ny emalje eller et badekar i akryl.

For at gøre det nemmere at rengøre dit badekar, kan det være en fordel at tørre det af efter brug. På den måde kan du reducere risikoen for at kalk dannes på overfladen.

Rengøring af bruseniche

En hurtig og nem måde at øge holdbarheden og reducere rengøringen af din bruseniche er ved at bruge en skraber på gulvet og væggene, når du har været i bad. Derudover kan det også være en fordel at tørre efter med en tør klud på væggene og armaturet, så kalk ikke sætter sig unødvendigt fast. Dette gælder specielt, hvis du bor i et område med meget kalk i vandet.

Når brusenichen skal rengøres, skal armatur, gulv, brusevægge og brusedør tørres af med en blød klud eller svamp og universelt rengøringsmiddel. Hvis der har sat sig kalk på glasvægge eller fliser, kan det være nødvendigt at gøre yderligere.

Effektiv rengøring af fliser på badeværelset og i badet

Hvis der er kommet kalk på fliserne i badet, kan det være nødvendigt med lidt mere effektivt rengøringsmiddel for at få overfladen ren igen. Her kan du bruge et rengøringsmiddel med syre eller et miks af eddike og opvaskemiddel med en fordeling på 1:2.

Inden du bruger blandingen, kan det være en god ide at beskytte fugerne mellem fliserne, så de ikke bliver skadet af syren. Dette kan gøres ved at gøre dem våde med vand. Sprøjt produktet på fliserne og lad det sidde lidt, hvis det er nødvendigt. Skrub derefter de mest beskidte steder og skyl efter med koldt vand.

Rengøring af glas i badet

Kalk på glasset i badet er nemt at se, så det er vigtigt at være ekstra opmærksom på at forebygge kalk ved at tørre efter, hver gang du har været i bad. Hvis der er kalk på glasset, kan det rengøres på samme måde, som man rengør fliserne i badet.

Hvis du har en brusedør eller væg med hængsler eller en ramme forkromet materiale, så vær ekstra forsigtigt med at bruge syreholdige rengøringsmidler.

Rengøring af badeværelsesmøbler

Badeværelsesmøblets overflader, låger og skuffer skal holdes rene og fri for fedtet snavs. Dette gøres bedst ved at tørre møblet af med en fugtig klud. Skidt og snavs, der har siddet der længe, kan fjernes med varmt vand med rengøringsmiddel. Efter du har tørret møblet af med en våd klud, tør det hurtigt efter og fjern eventuelt overskydende vand og fugt fra møblet.

Vedligeholdelse af badeværelsesmøbler

For at få mest muligt ud af dine Ifö badeværelsesmøbler, er det vigtigt at vedligeholde dem ordentligt.

Ifö’s badeværelsesmøbler er beskyttet mod fugt, men bør aldrig blive direkte udsat for vand. Vandsprøjt eller vand der løber fra vasken ned på møblet uden at blive tørret af vil med tiden ødelægge overfladen på badeværelsesmøblet. Det er derfor vigtigt at holde møblet tørt og rent.

Hvis møblet er placeret tæt på en bruseniche eller badekar, bør der være en tæt afskærmning mellem badet og møblet I form af eksempelvis en brusevæg. Et badeforhæng er ikke tilstrækkeligt.