Ifö

Sådan udskifter du dit toilet

Fremgangsmåden for at udskifte et toilet er forskellig alt efter, om du vælger at udskifte et gulvstående toilet, udskifte et væghængt toilet, eller om du vælger at skifte fra gulvstående toilet til en væghængt model. Læs med her og find ud af, hvordan du gør og hvad du skal tage højde for i processen.

Inden du går i gang med at udskifte toilettet på sit badeværelse, kan det være en rigtig god ide at rådføre sig med en VVS-installatør.

Udskiftning af gulvstående toilet

Hvis du vil udskifte et gulvstående toilet, er der en række ting du skal tage højde for.

Valg af model

Selvom dit eksisterende toilet er skruet fast i gulvet, kan vi ikke garantere, at det nye toilets skruehuller vil passe med de eksisterende og således kan genbruges. Det skyldes, at der udover designforskelle på toiletter også er en afvigelse på op til 2% ved brænding af keramik. Det gælder også, selvom man skifter fra f.eks. et Spira toilet til et nyt Spira toilet.

Hvis du ikke ønsker at bore nye huller, kan toilettet i stedet limes fast med sanitetssilikone. Her kan alle modeller bruges. Spira toilettet er dog lavet i en særlig version uden skruehuller (VVS-nr. 601053200). Modeller med skruehuller kan dog også limes, og til de fleste modeller medfølger der også dækpropper til skruehuller, som kan bruges til at skjule skruehullerne.

En anden ting du skal være opmærksom på, er om dit eksisterende wc har P-lås eller S-lås. Vandlåsens udformning har betydning for om afløbet løber ned i gulvet eller ind i væggen. Så vil du undgå at omlægge husets rørføring, skal du vælge et toilet der passer til den eksisterende rørføring.

Skruer eller lim

Der er to muligheder når toilettet skal monteres på gulvet, nemlig skruer og lim.

Limning af gulvstående toiletter

Fordele ved at lime toilettet fast:
• Du slipper for at bore huller
• En fordel, hvis du har gulvvarme
• Overgangen mellem toilet og gulv er lukket af for snavs

Skrue toilettet fast

Selvom dit eksisterende toilet er skruet fast, kan vi ikke garantere, at de nye skruehuller passer, da der kan være afvigelser i placeringen af hullerne grundet brændingen af porcelænet. Vil du undgå at skulle skrue, anbefaler vi derfor at vælge en model til limning.

Hvordan udskifter jeg et væghængt toilet?

Lige meget om du skal skifte fra en gulvstående model eller du skal udskifte dit væghængte toilet, er det en god ide at rådføre sig med en autoriseret VVS-installatør.

Fra gulvstående til væghængt toilet

Vælger du at skifte fra gulvstående til væghængt toilet, skal der tages højde for at cisternen og installationsmodulet, der skal holde toiletkummen, skal bygges ind i væggen. Er der ikke plads i den eksisterende væg, skal der bygges en kasse eller ekstra væg ud fra badeværelsets eksisterende væg. Det kræver et hulrum på ca. 20 cm i dybden.

Hos Ifö anbefaler vi, at du vælger et Geberits Duofix indbygningsmodul, hvis du skal installere et væghængt toilet.

Udskiftning af væghængt toilet

Hvis du ønsker at udskifte dit væghængte toilet til en anden model, er det en forholdsvis nem proces. Er dit eksisterende toilet fra Ifö kan du nemt skifte til en anden Ifö model da vores monteringshuller i toiletskålen har samme afstand.

Her kan du læse mere om montering af hængeskål

Hvor meget plads har jeg brug for til montering af væghængt toilet?

Når man installerer og monterer et væghængt toilet, skal der tages højde for pladsen i rummet. Både i forhold til om der er plads til toilet og cisternekasse, men også så man har komfort til at bevæge sig rundt om toilettet.

Som tommelfingerregel skal du beregne minimum 80 cm foran og ved siden af toilettet.

Når du installerer et væghængt toilet, skal du også have plads til selve cisternekassen (16-20 cm) og hængeskålen. Ifö standard hængeskåle varierer i dybden fra 49 –53 cm.

Højde på væghængt toilet?

Hos Ifö anbefaler vi en højde på 42 cm på et væghængt toilet. Det kan dog afhænge af model og dem, der skal bruge toilettet. Hvis du har problemer med at gå, anbefaler vi at montere toilettet højere, så det er lettere at sætte sig og rejse sig fra toilettet igen.

Må man selv skifte toilet?

Som hovedregel må du montere et toilet, hvis det har samme tilslutningstype, som det du påtænker at fjerne. Det vil sige, at du ikke selv må lave nye VVS-installationer og tilslutte gulvafløb. Det skal udføres af en autoriseret VVS-installatør. Tag kontakt til din lokale installatør inden du går i gang.

Vælger du selv at afmontere dit eksisterende toilet, skal du huske at lukke for vandet og tømme cisternen.

Populære Ifö toiletter