Har dit toilet P-lås eller S-lås?

En S-lås og P-lås er to forskellige slags vandlåse, som gør at der ikke trænger kloaklugt op i badeværelset. Et toilet er altid udstyret med en vandlås. Forskellen på en S-lås og en P-lås er udformningen på låsen.

Der skal tages højde for S- og P-låse i forbindelse med udskiftning af gulvstående toiletter. Er dit nuværende toilet med P-lås, bør du vælge et nyt toilet med P-lås eller universallås. Er dit nuværende toilet med S-lås, bør du vælge et toilet med S-lås.

S-lås

En S-vandlås har en form som et liggende S, hvor afløbets studs vender lodret nedad. På en S-lås går afløbet direkte ned i gulvet, men toilettet kan have forskelligt udtryk alt efter, om man vælger et toilet med skjult S-lås med glat yderside, skjult S-lås (også kaldet lukket S-lås) eller åben S-lås.

Se illustrationen og bemærk, at jo glattere dækkende sider man vælger, jo nemmere vil rengøring blive.

P-lås

En P-vandlås, også ofte kaldet en universal lås, er hvor afløbets studs vender vandret bagud. På en P-lås går afløbet bagud af toilettet og kan derfor bruges til a føres direkte ind i væggen, men denne vandlås giver også mulighed for større fleksibilitet og kan derfor også bruges med bøjninger til gulv eller til højre/venstre afløbstilslutning.