Hvad koster dit nye drømmebadeværelse?

Og skal du gøre det selv eller vælge professionelt?

Alle, der står over for en renovering af badeværelse, ønsker at spare penge. Da et nyt badeværelsesprojekt involverer VVS-installatør, elektriker og oftest også flisearbejde, bliver det trods alt et dyrt projekt. Husejere, der overvejer nyt badeværelse, står oftest over for to fundamentale spørgsmål: 1) hvor meget koster et nyt badeværelse? og 2) skal man hyre en professionelt eller er man modig nok til selv at bygge et nyt badeværelse?

Hvordan beregnes prisen på et nyt badeværelse?

Prisen på et nyt badeværelset varierer meget alt efter størrelsen på din badeværelsesrenoveirng. Overvejer du fuld renovering, inklusiv nyt udtryk, nye gulve og nye vægge, eller vil du bare udskifte nogle enkelte elementer, et nyt badeværelsesmøbel og noget maling?

Den dyreste del af en ombygning af badeværelset er oftest VVS-arbejdet. Hvis du planlægger at rive hele badeværelset ned eller flytte inventar, kan prisen på udskiftning af rør og indkøb af nyt inventar nemt ligge mellem kr. 30-50.000,-. En måde at minimere omkostningerne til VVS-arbejde er at beholde inventaret der, hvor det er, eller bygge det nye badeværelse i nærhede af bryggerset, hvor rørinstallationerne allerede er samlet.

Med det sagt, hvis du har brug for en generel pris på badeværelsesrenovering, vil den ifølge interiør professionelle hos HOUZZ ligge på mellem kr. 60-120.000,- for gæstebadeværelser, 240-370.000,- for det primære badeværelse og fra kr. 600.000,- for et stort luksus badeværelse.

En anden måde at estimere omkostningerne til nyt badeværelse er at følge Bolius Bolius Homeowners Knowledge Centre. De siger, at et nyt badeværelse typisk koster kr. 25-30.000,- pr. kvadratmeter.

 

Renovering badeværelse pris (ekskl. installation og arbejdskraft)

Produkt Pris
Toilet

kr. 850 - 2.500

Bruser 

kr. 350- 4.000

Brusevæg  kr. 400- 1.300
Badekar   kr. 850 - 6.000
Håndvask  kr. 400 - 1.800
Armatur  kr. 350 - 900
Fliser  kr. 90 - 1.500 pr. m2 

Skal du gøre det selv eller vælge en professionel?

Dette spørgsmål er selvfølgelig meget afhængig af omkostningerne. Hvor meget koster et professionelt opsat badeværelse sammenlignet med et gør-det-selv badeværelse? Det er også et spørgsmål om tid. Hvor meget tid har du til at investere i gør-det-selv? Og kan din familie leve uden badeværelset i den tid, det tager at færdiggøre det selv? Hvis du har en teenager eller et lille barn, kan du muligvis ikke leve længe uden badeværelset. Medmindre der selvfølgelig er et andet funktionelt badeværelse i dit hjem. 

Ved nogle ændringer på badeværelset er der dog krav om, at du hyrer en autoriseret VVS-installatør, eksempelvis hvis du ønsker at ændre på rørkonstruktionerne. Tjek lovgivningen inden du går i gang.

Uanset størrelsen på dit projekt er der en tommelfingerregel, der næsten altid gælder: Et DIY projekt koster omkring det halve af et projekt udført af en professionel. Du køber materialerne selv og sparer arbejdskraft. Når du har tegnet plantegningen for dit nye badeværelse, så prøv at beregn prisen for badeværelsesmaterialer, badeværelsesmøbler, tilbehør og andre dele. Fordobl det og få en ide om prisen, hvis du hyrer en professionel.

Vær opmærksom på, at et gør-det-selv projekt også kan koste ro i sindet. Overvej rørene, flisearbejdet og nogle potentielle svære installationer - badeværelset er et af de sværeste rum at renovere selv.

En problemfri process er uvurderlig

Ved renovering af badeværelse dukker der næsten altid nogle uforudsigelige problemer op - såsom at finde rådden gulv under et brusebad, der har lækket, eller rustne rør, der påvirker hele rørsystemet i hjemmet. Disse overraskelser kan virkelig sætte renoveringsprojektet i stå, hæve prisen og, medmindre du er meget handy, stresse dig i gør-det-selv projektet. 

Så vær sikker på at have det med i tankerne, når du beregner. Det kan være det værd at vælge en professionel til at hlde stressfaktoren nede og gøre projektet sikkert hele vejen igennem. Uanset er det en god ide at tale med en professionel om projektet, inden du går i gang, for at sikre dig, at du tager de rigtige beslutninger. Find en lokal VVS-installatør her. 

Når du starter på din renovering af badeværelset, vil prisen naturligt være noget af det første, man tænker på. Men processen kan være mindst lige så vigtig. Du ønsker selvfølgelig, at renoveringen bliver en positiv oplevelse for dig og familien. Så glem ikke at inkludere bløde faktorer som tid, tålmodighed og ro i sindet, når du beregner din badeværelsesrenovering. For nogle ting kan ikke gøres op i penge.

God fornøjelse!

Er du klar til at snakke med en professionel om dit nye badeværelse?