Ifö bæredygtige løsninger

Skab et mere bæredygtigt badeværelse

Vidste du, at dit badeværelse er et af de mest ressourcekrævende rum i huset? Som vi bliver mere opmærksomme på vores miljømæssige aftryk og ressourceforbrug, er vores badeværelser et godt sted at starte med at reducere vores hjems miljøaftryk. Se her, hvordan du kan skabe et ressourceeffektivt badeværelsesmiljø uden at gå på kompromis med dine standarder for badeværelseskomfort.

Nemme måder at reducere dit vandforbrug

Er du opmærksom på, hvor meget vand du bruger hver dag?
I Europa bliver der i gennemsnit sendt 144 liter vand pr. person pr. dag til hver husstand. Det er næsten tre gange den mængde vand, der er nødvendig for at opfylde menneskelige behov.

For en mere bæredygtig fremtid er der ingen vej udenom at gøre badeværelset mere bæredygtigt. Det gode ved det er, at det ikke er så svært, som man skulle tro. En stor mængde vand kan blive sparet blot ved at ændre lidt på den daglige rutine og ved at opgradere badeværelsesprodukterne til mere bæredygtige valg.

Se her, hvordan du kan minimere dit daglige vandforbrug og skabe et mere bæredygtigt badeværelse.

Vær smart omkring dit vandforbrug

Brusebade er ansvarlig for 20% af husholdningens vandforbrug. I gennemsnit går vi i bad 8 minutter pr. dag med 12 liter vand løbende hvert minut. Det er 96 liter pr. brusebad.

Ved at skære ned på tiden i badet og hyppigheden af bad kan du reducere vandforbruget markant - for ikke at nævnte mængden af sæbe og andet, der flyder ned i vores afløb.

Men hvad nu, hvis du allerede er så besparende, som du kan være? Overvej at opgradere dine badeværelsesprodukter med vandbesparende produkter.

Spar vand med vandbesparende brusesystemer

Moderne vandbesparende brusesystemer kan have stor indflydelse på vand- og energiforbruget.

De nyeste modeller med lavt vandforbrug er specielt designet til at maksimere vandeffektiviteten og gør det således muligt at regulere vandflowet uden at gå på kompromis med komforten og badeoplevelsen. Hvis du overvejer at investere i en vandbesparende bruser, så vær opmærksom på hvilken vandflow og type brusehoved, du vil gå med.

Tjek vandforbruget: Vandflowet eller vandforbruget er målt i liter pr. minut. Ifølge European Environmental Agency bruger gamle brusere fra før 1992 helt op til 18-20 liter vand pr. minut. Og selv moderne brusere kan have et vandforbrug op til 15-20 liter pr. minut. I modsætning hertil kan vandbesparende brusere begrænse vandforbruget ned til 8-9 liter pr. minut og således mere end halvere vandforbruget.

Find din type: Du spørger måske dig selv, hvordan et brusehoved stadig kan levere det rette vandtryk, selvom vandforbruget bliver halveret. Svaret er simpelt: Det handler om ydeevne. Der er to grundlæggende teknologier, som bliver brugt til vandflowet; luft og laminar strømning. Førstnævnte blander vandet med luft, mens anden øger vandtrykket ved at forme hårde, individuelle strømninger af vand.

Inden du vælger, hvilken model der passer til dig, så vær opmærksom på produktinformationen, særligt vandtrykket på din nye bruser. Dit vandforbrug vil med stor sandsynlighed mindskes ved køb af en ny bruser.


Få inspiration fra Ifö brochurer

Vil du forny dit badeværelse eller lave en komplet renovering?
Kig vores badeværelsesbrochurer igennem for mere inspiration!


Vælg det rigtige toilet

Gamle og defekte toiletinstallationer kan være en primær kilde til vandforbrug og spild af værdifulde ressourcer. Hvis dit badeværelse blev bygget i de tidligere 90'ere, bruger dit toilet typisk mellem 9 og 13 liter vand pr. skyl, hvis du ikke har skiftet det ud - det er mere end dobbelt så meget som moderne skyllesystemer.

Ved at udskifte dit gamle toilet med et nyt, vandspare toilet kan du reducere vandforbruget med det samme. Men udvalget af miljøvenlige toiletter og moderne badeværelsesteknologier kan være overvældende. Her er nogle væsentlige ting, du kan være opmærksom på:

1. Vælg lav skyllemængde

Toiletter med lav skyllemængde er designet til at skylle lige så godt som gamle toiletter, men med behov for mindre vand. Dobbeltskyl og vandbesparende toiletter kan eksempelvis bringe dig fra 9 liter pr. skyl helt ned til et gennemsnit på 3 liter pr. skyl.

Faktisk kan de seneste Rimfree® toiletter justeres fra 6/4 liter ned til 4/2 liter pr. skyl og dermed halvere skyllemængden.

2. Vælg bæredygtige materialer

Vælg tidløse produkter og vær opmærksom på kvaliteten. Hvis du vil være sikker på, at du bruger dine penge ordentligt, så invester i et produkt i høj kvalitet, der er lavet til at holde.

Det inkluderer også at være opmærksom på materialer, samt hvorvidt der er reservedele tilgængelig. Designet på moderne højkvalitets toiletter gør det muligt at reparere toilettet med reservedele, der er nemme at montere. Det vil spare dig penge og ressourcer på den lange bane.

3. Vælg rengøringsvenligt

Har du nogensinde tænkt på rengøringsvenligheden på dine badeværelsesprodukter? Overvej et toilet uden en skyllekant, hvor bakterier og snavs kan gemme sig, eller en rund håndvask, der eliminerer hjørner, hvor kalk kan sætte sig fast.

For at sikre funktionalitet af badeværelset på lang sigt, har dine produkter brug for vedligeholdelse. Ved at vælge produkter, der er nemme at rengøre, kan du spare tid og kræfter på at vedligeholde dit badeværelse. Og mere vigtigt; det reducerer behovet for skrappe kemikalier samtidig med at dit badeværelse holdes pænt i mange år.


Vandbevarelse er en af de mest presserende emner for tiden. Ved at reducere vandforbruget i dagligdagen kan du hjælpe med at spare energi og vise vejen for en mere bæredygtig fremtid. Vær derfor opmærksom på dit vandforbrug hver dag. Vælg bæredygtigt materiale og smarte installationer, der kan spare dig for meget vand, og som kan holde i længere tid. Dette vil hjælpe med at skabe et mere miljøvenligt badeværelse.

Udforsk produkter, der kan hjælpe med at skabe et mere miljøvenligt og bæredygtigt badeværelse.

Populære vandbesparende produkter

Flere inspirationsartikler og designtips